sunnuntai 4. lokakuuta 2009

[18] Leo Tolstoin Ylösnousemus

Leo Tolstoin Ylösnousemus käsittelee kertakaikkisen parannuksen teon psykologiaa. "Ylösnousemus" on vähän huono suomennos, koska tolstoilainen kristinuskon muoto keskittyy tämänpuoleisuuteen, eikä Tolstoi uskonut kuolemanjälkeiseen elämään. Venäjän kielen sana воскресение tarkoittaa myös muun muassa heräämistä tai havahtumista.

Kyseessä olevasta kirjasta suosittelen lukemaan ainakin 20-30 viimeistä sivua, ja ehkä vankien jumalanpalveluksen kuvauksen. Kirjan lopulla Tolstoi esittää oppinsa, joka koostuu noin suurin piirtein Uuden testamentin Matt.18: 21-35 ja Vuorisaarnan Matt.5:21-48 pohjalta. Noita Vuorisaarnan kohtia noudattamalla Tolstoin mukaan tulisi Jumalan valtakunta maan päälle, jos ihmiset kasvatettaisiin niitä noudattamaan. Hänen mukaansa Vuorisaarnan käskyt ovat yksinkertaisia, selviä, ja täysin käytännössä noudatettavia.

Koen Leo Tolstoin ja Fjodor M. Dostojevskin ansioiksi sen, että he ovat mielestäni merkittävästi hahmottaneet sitä kuvaa, millainen maailma parhaimmillaan eettisesti _voisi_ olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.