torstai 18. joulukuuta 2014

[45] Vanha "Miksi uskon?"-teksti

Tässä on vanha kotisivuni teksti, jossa yritin selvittää, miksi uskon, että on olemassa ainakin yksi 'korkeampi' Voima kuin ihminen ateistisen naturalistisesti käsitettynä.

Olen harrastanut vuosien varrella kirjoittelua nettiin erityisesti henkisistä asioista ja myös sellaista kirjoittelua, jonka lukija voisi katsoa "julistamiseksi". Harvemmin olen kuitenkin suoraan käsitellyt uskoni pohjimmaisia perusteita. Toivoisin että tämä artikkeli olisi tästä linjasta poikkeus.

Uskon, että mahdollisen ns. "kuolemanjälkeisen pelastuksen" kannalta sillä ei ehkä ole mitään merkitystä, onko ihminen uskovainen vai ei, tekeekö hän missä määrin enemmän tai vähemmän hyviä tai pahoja tekoja. Veikkaisin, että me olemme täällä ihmismuodossa enemmän tai vähemmän hölmöilemässä ympäriinsä, kuten edesmennyt kirjalija Kurt Vonnegut kirjassaan Maaton mies sanoi. Veikkaan kuitenkin että olemme myös keräämässä kokemuksia ja yrittämässä oppia jotain. Mutta voihan se olla, että jotain mahdollisia kuolemanjälkeisiä sanktioita tulee, jos on suhteessa edellytyksiinsä elänyt "huonon" elämän.

Uskon, että (1) kohtaamme lopullisen loppumme kuolemassa tai (2) sitten "sielumme" jää jossain muodossa henkiin ja matkaamme kohti uusia seikkailuita. Tai (3) ihmiset yhdistyvät Ykseyteen Jumalan kanssa, ja ns. New Age-lainen Ykseys-oppi toteutuu. Tai (4) meistä kehittyy lopulta jumalia, kuten esimerkiksi mormonismi väittää. Tai (5) olemme jo jumalia, mutta nyt olemme elämässä ihmisen elämää.

Veikkaan että esimerkiksi vaihtoehto (3), (4) tai (5) voi ehkä olla lopulta kohtalomme (kunnes ehkä uudelleen erotaan ykseydestä), mutta että saatetaan ehkä olla vielä "reissulla", eli (2)-kohdassa menossa.

Miksi uskon ylipäätään Jumalaan? Tai että on ylipäätään on ainakin yksi ihmistä "korkeampi" voima? Syyni tähän on nähdäkseni kahtalainen: maailmanuskonnoissa ja eri pyhissä kirjoissa on toisinaan hyviä ja mielenkiintoisia moraalineuvoja ja sitten on henkilökohtaiset "tietoteoreettiset" syyt.

On oppia ehdottomasta rakkaudesta ja armeliaisuudesta, vihollisen rakastamisesta ja niin edelleen, mutta en tässä artikkelissa käsittele niitä enempää, sanottakoon kuitenkin, että esimerkiksi kristinuskosta, kabbalasta, hindulaisuudesta, buddhalaisuudesta ja taolaisuudesta löytyy hyviä pointteja.

Sitten ne "tieto-opilliset" syyt, joiden takia kirjoitan tätä artikkelia. Minä ihmissubjektina olen todella kokenut, että jokin korkeampi voima todella ilmenee ja on olemassa. Sanotaan kuulemma, että yhteensattumat ovat Jumalan tapa pitää itsensä näkymättömissä tai piilossa. Itse koen, että juuri (usein huumoripitoisten) yhteensattumien kautta jokin karu (joka johtuu kärsimyksen ongelmasta) voima ilmenee ja tuottaa merkityselämyksiä - se on mystistä. C.G. Jung puhui synkroniteetistä, synkroonissa elämisestä todellisuuden kanssa.

Kritiikkinä näitä mystisiä merkityselämyksiä vastaan toimii tietysti heti vastaväite, että kaikkien ihmisten elämä on "yhtä lottoarvontaa", ja kaikenlaisia yhteensattumia ja merkityselämyksiä tulee melko usein kaikille - toiset eivät vain reagoi niihin kuten minä. Minä vain huomaan ne ja tulkitsen ne "jumalallisiksi merkeiksi", koska olen herkistynyt niitä huomaamaan. Toinen itsekriittinen huomio on tietysti se, että kun maailmassa on useita miljardeja ihmisiä, niin todennäköisyyslaskun mukaan pienelle prosentille ihmisiä tulee elämässä vastaan kasapäin todella kummallisia yhteensattumia ja niistä sitten merkityselämyksiä.

Laitan nyt tähän tekstiin kolme esimerkkiä, millaisia nuo synkronistiset merkityselämykset voivat olla. Siis millaisia muun muassa itse olen kokenut.

Ensimmäinen esimerkki tapahtui kesällä 1996 vanhempieni mökillä Pieksämäen Kirvesjärvellä. Tämä oli elämäni rajuin henkinen kokemus, kun muutuin muutamassa sekunnissa agnostikosta kiihkouskovaiseksi.

Olin suuressa ahdistuksessa, ja rukoilin Jumalta merkkiä, että hulluus loppuisi. Vähän aikaa sen jälkeen löysin vanhempieni yksityistien reunalta rypistetyn paperilapun, joka oli lyijykynällä ruutupaperille kirjoitettua tekstiä. Se meni näin:

(paperilappu alkaa)

Kertoja (antti)

Jeesus tuli Jerikosta tämän suuren
väkijoukon seuraamana ja aurinko
paisto ja vettä sato ja ilima oli
muutenkin kaunis. Tässä on tapahtuma
joka tapahtui Jeesuksen ollessa
matkalla Jerikoon

Helena istuu tien vieresä sokeana
Jarmo kerjää!
Jeesus kulkiessa Väkijoukon mukana ohi
Helsku alkaa huutan Jeesus Duavidin
Poeka armahda minua

väkijoukko Saara ja Eilina "Turpa kiinni
älä häiritse Jeesusta
Jarmo:"No tuokee se tänne"
Elina ja Saara taluttaa sokean Jeesuksen luo
Jarmo: Mitä tahon
Helsku Ope, anna mulle mun näköni
Jarmo Menehän nyt Uskos on parantanut
sinut
Helena näkee ja iloitsee

(paperilappu loppuu)

Huomioni kiinnittyi tuohon "Jarmo Menehän nyt Uskos on parantanut sinut". Tulin erittäin voimallisesti uskoon ja pois tolaltani. Myöhemmin paljastui, että tuo paperilappu oli näytelmän käsikirjoitus, joka oli näytelty rippikoulussa, jossa veljeni oli ollut isosena - ja Jarmo-niminen riparilainen oli näytellyt Jeesusta. Eli lappu oli pudonnut veljeni taskusta sinne vanhempieni yksityistielle. Lappu on edelleen minulla tallessa, vaikkei se tietenkään muille ihmisille kuin itselleni "todista" mitään.

Toisena esimerkkinä voisin mainita ainoan "ihmekokemukseni". Viime marraskuussa tietokoneruutuni vieressä oleva Tupla King Size suklaapatukkakääre nousi yhtäkkiä ilmaan ja koputti kolme kertaa pöytääni, kuulostaen samalta kuin kynällä olisi naputettu kolme kertaa pöytään. Olin juuri samaan aikaan youtubessa katsomassa kahta videota, joissa kaksi kitaransoittajaa soitti kitaraa, ja ihmisrivistö käveli jonossa tulikammioon, ja koin siitä merkityselämyksiä. Näitä videoita en enää ole löytänyt jostain syystä enää youtubesta.

Kritiikki: En muista oliko huoneen tuuletusikkuna auki, olisiko tuuli voinut tehdä sen? Oliko kyseessä yhdistetty kuulo- ja näköhallusinaatio?

Vastaan itselleni, että harhaluuloja minulla kyllä on ollut, muttei juuri (muita) harha-aistimuksia. Kolme naputusta tuli noin sekunnin aikana, joten ei se varmaan ihan tuulestakaan johtunut.

Kolmantena esimerkkinä voisin ottaa viimei- simmän markityselämykseni/yhteensattuman, joka sattui ihan hiljattain. Huomasin, että ampiainen oli tullut kämppääni. Minulle tuli mieleen hassu ajatus, että jos Ukko ylijumala on ottanut ampiaisen hahmon, ja katsoo, ajanko hänet pois, - vai tapanko hänet sähkökärpäslätkälläni.

No, tapoin sitten sen ampiaisen ja viskasin ikkunasta ulos. Menin kohta (5-10 min) sen jälkeen Usenetin alt.atheism -keskustelupalstalle, ja törmäsin linkkiin:

Linkki

http://www.youtube.com/watch?v=-M-vnmejwXo

Tuon videon alussa joku ihmispäinen ampiainen tai muu lentävä ötökkä lentää. Koin merkityselämyksen, että Jumala tässä taas mustan huumorin siivin muistutti minua olemassaolostaan...

Jarmo Antero Manninen
http://www.iki.fi/manninen/
22.8.2008
Päivitetty ja korjattu 29.8.2010