lauantai 18. elokuuta 2012

[37] Jeesus ja risti

Olenpa itse Jeesuksesta Kristuksesta mitä mieltä tahansa, hänellä lienee hyvin suuri osuus "korkeampien" Voimien suunnitelmissa joka tapauksessa - onpahan hän sitten ollut historiallinen henkilö tai ei. Hänhän opetti lähimmäisten, naapurien (muun muassa englanninkieliset raamatut) ja vihollisen rakastamista - jo tosiaan kenties tuhansia vuosia sitten. Pitkin vaikkapa Johanneksen evankeliumia hän yhä uudelleen ja uudelleen antaa neuvon, että rakastakaa ihmiset toisianne.

En oikein "koskaan" - lapsuudenuskoni jälkeen - ole käsittänyt, mitä Jumala sai, kun näki että Hänen poikansa kärsi ristillä. Mikä tarve Jumalassa "tyydyttyi" kun Jeesus tarinan mukaan kärsi...

Viime kuukausina olen vihdoin löytänyt jonkinmoisen henkilökohtaisen tulkinnan Jeesuksen pahoinpitelyjen, ruoskimisten ja ristillä kuoliaaksi kitumisen suhteen.

Minulle ne merkitsevät nyt (vertaus)kuvaa siitä, että Jumalan kärsimykset ne vasta hirvittävät ovat olleet, kun Hän on joutunut tarkkailemaan tätä mielisairasta menoa täällä mielipuolisella maapallolla ties kuinka kauan.

Itselläni ole mitään aikakonetta tai päänsisäistä uskonaikakonetta mennä katsomaan, mitä Jerusalemissa parisen tuhatta vuotta sitten on tapahtunut ja mitä ei. Mutta tämä edellä mainittu tulkinta tuntuu tällä hetkellä ihan kelvolliselta persoonakohtaisesti, vaikka en edes kuulu mihinkään uskonnolliseen yhteisöön tällä hetkellä.