sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

[23] Ontologista spekulaatiota

Olen muun muassa Matrix-elokuvien innoittamana - kun katselee parin viime vuoden tekstejäni - ehkä välillä liiankin innokkaana ollut kehittelemässä erilaisia teologisia hypoteeseja, joissa näkyvä todellisuutemme on ymmärretty Jumalan, jumalien tai muiden "korkeampien" voimien kannalta virtuaaliseksi.

Jos edes "suurin piirtein" kaikkivaltias, kaikkitietävä Jumala on olemassa, ja tämä meidän maailmamme kuitenkaan ei ole virtuaalimaailma - miten nuo kaksi hypoteesia voisivat olla yhtä aikaa voimassa?

Jotkut ovat spekuloineet, että kaikki universumin materia ja energia ovat _elävää_ materiaa ja energiaa. Eräs tuttuni kerran spekuloi aika hurjasti , että esimerkiksi yksittäinen biljardipöytä voisi olla entinen ihminen, joka kuuntelee pelaajien keskustelua.

Tulee mieleen, että jos jumaluus pesisi esimerkiksi kaikessa aineessa ja energiassa, ja ehkä mahdollisesti väistelisi fyysikkojen mittapäitä, Jumalan "kaikkitietävyyden" ja "kaikkivaltiuden"
vaatimukset näyttäisivät edellyttävän lähestulkoon ääretöntä signaalinopeutta.

Ihmisviisaudella ei ole päästy signaalinopeudessa valon nopeutta (luokkaa 3 x 10^8 m/s) parempiin tuloksiin. Miten universumimme meistä katsoen kaukaisimman kolkan ja maapallomme välillä voisi kulkea "jumalallista" informaatiota, jotta Jumalan "kaikkivoipaisuudesta" ja "kaikkitietävyydestä" (edes sinne päin) voitaisiin pitää kiinni. Tuntuu että se edellyttäisi tosiaan tuota ääretöntä signaalinopeutta tai ainakin valon nopeuteen verrattuna hyvin paljon suurempaa signaalinopeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.