tiistai 3. helmikuuta 2015

[48] Uskomusten ja epäuskomusten moninaisuus

Olen viime aikoina tullut kipeästi tietoiseksi päähänpinttymästäni todistaa vuodesta toiseen 'korkeamman' Voiman (tai voimien) olemassaoloa. Siinä kalastaa niin suurta kalaa, että jos koukkuun tarttuuu, niin kala vie ihmistä, eikä päinvastoin. Uskon itse - aika vahvasti - ainakin yhden 'korkeamman' Voiman olemassaoloon, mutta vallitkoon minun puolesta tällä planeetalla rikas uskomusten ja epäuskomusten moninaisuus. Niin se on ehkä tarkoitettukin. Ehkä maailmankaikkeudessa on jossain maan kaltainen planeetta, joka on muuten maan kaltainen, mutta jumalat eivät ole siellä piilossa niin kuin täällä. Ehkä osa meistä syntyy uudelleen tällaiselle planeetalle.

Siis uskon, mutta jos kysytte miksi, niin koko tämä tähänastinen blogini on ollut yritys vastata tähän kysymykseen. Olen siis muun muassa kokenut monia synkronistisiä yhteensattuma-merkityselämyksiä, kokenut yhden ihmeen ja yhden näyn. Mutta huomaan, että ihminen uskoo parhaiten omia kokemuksiaan ja toisen ihmisen tarinat eivät kovin paljoa vakuuta - olivatpa melkein miten kummallisia tahansa. Siksi uskon, että parempi on jokaisen yksilön kokea hengellisiä ilmiöitä itse.

'Lähetystyöharhaan' on helppo langeta. Ensin olevinaan selvitetään ns. "totuus", ja sitten yritetään levittää se koko maapallolle. Mutta tosiaan - ehkä tämä maapallo on tämmöiseksi tarkoitettukin. 'Korkeammat' voimat ovat piilossa ja uskontojen tehtävä on ehkä lähinnä kilpailla keskenään. 'Korkeampi' Voima sitten ehkä vain katsoo, että mitä tästä kaikesta kehkeytyy. Tosin on mahdollista sekin, että kaikki 'oppimisen arvoinen' on etukäteen simuloitu, ja vietämme täällä suurien haavoittuvuus- ja haavoittamispotentiaalien maailmassa ehkä vain lomaa ikuisuudesta. Vaihtoehtoja lienee monia.

Olen yrittänyt etsiä ajatonta, dogmitonta uskoa, joka ei olisi riippuvainen esimerkiksi pyhien kirjojen tarinoiden tapahtumien mahdollisista historiallisuuksista. Luen kyllä silloin tällöin esimerkiksi Raamattua, Koraania ja Bhagavad Gitaa, mutta omassa uskossani ei ole varsinaisesti pyhää kirjaa tai pyhiä kirjoituksia. Ainoa dogmini oikeastaan on, että on olemassa ainakin yksi 'korkeampi' Voima kuin ihminen ateistisen naturalistisesti käsitettynä. Mutta koska uskon tällaisen Voiman olemassaoloon, niin katson, että on toiveita myös sen suhteen, että kuoleman jälkeen voisi olla jotain.